?

Prøve å få et vennskap med en venninne som tidligere behandla meg dårlig?

Kvinne 22 . 22 Mars 2021
Spørsmål

Fra jeg var 1 til jeg var 16 år så hadde jeg en bestevennine som egentlig ikke behandla meg noe godt, hun var egentlig veldig toxic, men det innsåg jeg ikke før jeg flyttet til en annen by og begynte på en annen vgs, og fikk avstand fra hun. Vi mista kontakten relativt fort etter det. Nå, etter 5-6 år har hun tatt kontakt igjen, vi bur langt unna hverandre, men hun vil møtes etter koronaen har avtatt og vil få vennskapet tilbake. Jeg har sagt at jeg og vil det, men jeg er egentlig veldig usikker, hun virker som om hun har forandret seg, men jeg trur ikke hun innser at hun var et ganske fælt menneske i barndommen, hun har vertfall ikke sagt no eller baklaga seg. Men i hennes forsvar, vi begge budde i en ganske fæl by, alle baksnakka alle, og alle ble påvirket av dei fæle holdningene til dei voksne i bygda. Nå vet jeg ikke hva jeg skal gjør, skal jeg prøve å få et vennskap med hun igjen? skal jeg konfrontere hun? Alle jeg har snakket med om det gir forskjellige råd.

Kvinne (22)
Fagperson svarer
Hei


Jeg synes ikke at du skal føle deg forpliktet til å gjenoppta vennskapet med din gamle bestevenninne. Et kontrollspørsmål du kan stille deg her er om du selv ville ha tatt kontakt med henne for å gjenoppta vennskapet? Hvis svaret er nei, så tenk igjennom motivasjonen din for å gjøre det. Er det for å "please" henne? Eller er det fordi du tenker at det kan blir et nytt og bra vennskap ut av det? Et annet spørsmålet er hvor mye energi og tid du vil bruke på å reparere dette vennskapet når du har gått videre i ditt liv med nye venner osv. 

Det kan jo selvfølgelig være at hun tar kontakt fordi hun vil snakke om det som skjedde og beklage, men samtidig så har hun jo foreløpig ikke sagt noe i den retningen. Hvis du bestemmer deg for at du vil prøve å få til et vennskap igjen, så tror jeg det er viktig at du sier fra om hvordan du opplevde at hun behandlet deg. Da vil du jo fort merke om hun er interessert i å rett opp dette.

Her tenker jeg at du må følge magefølelsen din. Hvis det ikke føles riktig, så er det lov å takke nei til slike forespørsler på en høflig måte. Barn og ungdom har ofte mindre valg på hvem blir vennene sine, og må kanskje holde ut med noen som er "toxic". Det er jo det som er bra med å bli mer voksen; at i en større grad kan velge vennskapene.

Håper du finner ut av dette.

  

Hilsen sosionomen, SiO Helse.

Finner du ikke det du leter etter?